Breaking

Един от елементите на хип хоп културата, носеща в себе си посланието ,, Peace, Love, Unity and Having Fun” ( Afrika Bambaataa). Това не е просто танц, то е начин на мислене, на говорене, на отношение към живота на всички истински  breakboys и breakgirls. Човек трудно би повярвал, че нещо толкова позитивно, започва своето развитие от Нюйоркското гето към края на 60те и началото на 70те години . За ,,баща‘‘ на хип хоп културата се счита Dj Kool Herc, който на едно от своите емблематични партита в Бронкс, за първи път пуска така наречения break beat, чрез миксиране на две грамофонни плочи. Самият стил се развивава паралено както в източната, така и в западната част на страната, като всяка от тях има свои характерни черти. Общото между тях са елементите на самия танц  - Top Rock,  Go downs,  Footwork,  Spin moves,  Power moves,  Freezes и как самият танцуващ изразява себе си, представя характера и историята си. Принос за развитието на хип хоп културата и bboying-а като цяло имат легендарните Rock Steady Crew и New York City Breakers, филмите  Wild Style,  Flashdance, Breakin', Breakin' 2: Electric Boogaloo and Beat Street, по-късно и The Freshest Kids.

Photography: Vladimir Gruev

Hip Hop Freestyle

Този стил произлиза от любовта на хората към хип хоп културата и въплъщава в себе си микса от почти всички стилове социални танци. Самият Freestyle Hip Hop започва да се оформя края на 70те години в Бронкс по време на тогавашните хип хоп партита. Стъпките му са съчетание от различни образи на хора, песни и стилове танци. С течение на времето, когато хип хоп музиката се променя и през 1990 излиза на световната сцена, самият танц също се променя, тъй като водеща за него е музиката и себеизразяването на танцьора чрез нея. Основни фигури са MOP TOP от Ню Йорк, САЩ.

Photography: Ekzperimental Pictures

Locking

Танцът започва своята история края на 60те години с името на ,,The Lockres’’ – Toni Basil и Don Campbell. В самото начало стилът се е наричал Cambellocking, кръстен на своя основател, но с времето е останало само названието Locking. Характерни за него са бързите движения с ръце, ,,заключването‘‘ в позиция, както и използването на цялото тяло в ритъма на фънк музиката. Този стил носи много позитивно и цветно настроение, а самите ,,локъри‘‘ залагат както на танцувалните си, така и на на актьорските си умения.

Photography: Ekzperimental Pictures

Popping

Един от оригиналните фънк стилове, попинг-ът се заражда през 60те и 70те години в Америка. Въплъщава в себе си множество подстилове като Animation, Boogaloo, Miming, Puppet,  Scarecrow, Toyman, Tutting, Waving, Ticking и други, които могат да се изразят чрез различни базистни движения и изолация на частите на тялото.  Самият поп представлява рязко стягане и отпускане на определени мускули, той може да бъде изпълняван в ритъм и сила, избрани от танцьора, взависимост от ефекта, който иска да постигне. Стилът ,,Popping“ се свързва с името на легендарните  ,,Electric Boogaloos”, с основател Boogaloo Sam и членове Popin’Pete, Skeeter Rabbit, Suga Pop, Mr. Wiggles. 

Waacking

Женственост, красота, грация  и увереност. Този стил се появява през  70те години в Лос Анджелис, повлиян от диско ерата през този период. Стилът се танцува предимно на фънк, хаус и диско музика, като акцент се поставя върху бързината и музикалността на ръцете.

Photography: Ekzperimental Pictures

House

Произлизаща от клубове в Чикаго и Ню Йорк през средата на 80те години, може да се каже, че хаус културата е наследник на диско ерата. В началото на развитието на стила  са се използвали термините клубна музика и клубни танци, а самото название ,,хаус“ идва от клуба ,,Warehouse” в Чикаго. През 90те години културата излиза на яве пред обществото и така започват да се правят харектерни хаус партита, на които се е спазвал специален дрес код. Към 2000 година стилът има спад в развитието си, но с навлизането на jacking вълната, всичко се променя и тръгва нагоре. Сред основните елементи на танца влиза именно ,,jacking-a’’,  както и подстиловете ,,lofting’’  и ,,footwork”.  Самият стил има основни и характерни движение за него, но се използват и много други от различни стилове като jazz, hip hop, bboying, African, latin.