Две години пълноценен живот!

Честита баба Марта! Бъдете силни и червени, като бушуващата кръв във вените ви и с бели и чисти души. Добре сте ми дошли на гости, точно в този ден, защото освен, че ще ви вържа по една виртуална мартеница, ще ви почерпя и с добра новина.

Къщата, която се намира на втория етаж в нашия блоК, става на 2 години. Честит рожден ден, Flava House! Пожелаваме ТИ най-вече да си пълна с хора, които да износват пода ти от танци, да огласят съблекалните със смях, да ти помагат, когато имаш нужда от почистване и закърпване и най-вече да те приемат за дом на техните хобита, страсти, вдъхновения и мечти!

hip hop class

Да си кажем право, 2 години не са много време, даже минават за един миг и всичко ти се струва все едно е било вчера. И в мен има едно такова остатъчно чувство… Сякаш вчера боядисвахме гредите, сякаш вчера с Трансформаторите сглобявахме пода, сякаш вчера Four Plus рисуваха графитите и сякаш вчера на къщата ѝ бе дадено име и стартира „животът ѝ“. Наистина 2 години не са много време, но не са и никак малко, когато всяка една минута е от значение.

Flava House

За този период, Flava House мина през много неща. Гордо заявяваме, че две наистина студени зими връхлетяха през вратите ѝ, но тя успя да ни сгрее. За тези 2 години се случиха стотици паметни събития. Репетициите на два спектакъла, бяха отразени в огледалата ѝ. Заснеха се безброй музикални и танцувални клипове. Проведоха се десетки семинари, които нахраниха умовете ни със знания. Имаше и две представления на Playback театър, които искрено ни разсмяха, разплакаха и вдъхновиха. Състояха се много танцови битки, но всичките водени от приятелски чувства. Къщата на вкуса успя да побере (буквално) и две незабравими коледни представления, в които всички нейни ученици и преподаватели показаха смисъла от съществуването ѝ. Имаше и няколко прожекции, чиито цели бяха да пазят хип хоп наследството живо. За 2 години в нея се събраха толкова часа музика, колкото, ако бихме могли да ги обърнем в енергия, ще захраним  цял един град.

Flava House

Въобще случиха се всякакви събития, някои трудни и тежки за приемане, но повечето  прекрасни, за които си заслужава да се разказва и да влязат в мемоарите на вкусната къща. Най-хубавото беше, че всички мигове бяха споделени с истински приятели. За това поздравления за рождения ден, трябва да приемат именно те:

Костадин Екзаров, Боян Пехливанов, Яница Станкева, Sleepwalkingz Crew, Pop&Roll crew, Рафи Бохосян, Skywalkers, Dem Divas, съвременната фея – Цветина Матова, най-отдаденият в брейк школата - Емо,  групата по хип хоп на Катето, групите по хип хоп на Яни, групите по брейк на Екзарка, групите по хаус и уакинг на Ели, групата по локинг на Камиша, първият попинг ученик Иван Гечев, децата и техните прекрасни родители и всички останали, които сте оставили своите отпечатъци в къщата. Аз ви поздравявам и ви благодаря!

Flava House Kids

Миналата година един човек си пожела Flava House да стане институция, това все още не  се е случило, но явно пътят е правилен, защото и самият Buddha Stretch каза: „На място като това, живее истинският хип хоп!“. Така че целта е близо, важното е, каквото и да правим, да го правим с вкус!

Flava House

Искрено ваш,

Домоуправителят М.М.

Недресирана, танцуваща лъвица

Преди празници, по време на празници и след тях е времето, когато да си на гости е постоянният ти статус. От това няма как да има по-хубаво нещо, защото точно тогава сме близки, споделяме времето си, мислите си  и чувстваме една особена приповдигнатост, която ни внушава, че имаме силата планини да преместим.

За това и в нашия виртуален блоК много държим на гостите си, може да се каже, че за нас е задача номер едно в „to-do” листа за деня. 

И този път домоуправителят (т.е. аз) ще ви запознае с някой, който съм сигурна, че много от вас вече познават по един или друг начин, но все пак нека го видим в най-естествената му среда.

В блоКа си имаме жена лъвица (да не се объркате, това не е домашен любимец), както Батман си има Жената котка, Супермен си партнира с Жената Чудо, a фантастичната четворка разчитат на Невидимата жена, така и ние си имаме нашата Жена Лъвица. Нейните способности са толкова многоспектърни, че едва ли биха ни стигнали  да я опишем в комикс, в роман или филм.  Най-изявената й супер сила  e  танцът! Спокойно и без никакво двусмислие мога да кажа, че цялото й същество е изградено от танц.

Този танц обаче не е това, което всички ние познаваме и което сме виждали по телевизията, в театрите, по концерти, клипове и т.н. Той е особен, динамичен, нежен, яростен, гъвкав, три-четири и пет измерен, този танц е изобретен от душа, нейната.

Вече ме познавате и знаете, че обичам да подкрепям думите си с неоспорими доказателства, затова ще ви доверя няколко апокалиптични ситуации (на които самата аз съм била свидетел, но бъдете сигурни, че има и още много преди тези събития), в които Жената Лъвица е разкривала способностите си до краен предел.

Долината на племето: В среда като тази имаш само един единствен шанс – да станеш чудовищно добър и да си част от племето, или да напуснеш земите завинаги. Аз не случайно съм й дала името Лъвица (и заради зодията й разбира се), защото знам, че тя е от тази порода, която преследва всичко докрай в името на по-висши и от нея самата цели. Та, събитията тогава се развиха по следния начин: тя излезе в бой срещу друго племе, толкова безкомпромисно, събрала целия си снаряд от брейк (и не само) движения и приземявайки се от поредното салто с гръмък звук затвърди, че ДА, тя е чудовищно добра и възнамерява да става дори по-добра.

JAM ON IT 12

JAM ON IT 12

Битката за крепостта: Тук трябва да минем през пролога  преди същинската история: Следвайки неотлъчно своя танцов път, Жената Лъвица  срещна себеподобните си, тези които да нарече хора от една порода - Pop&Roll. Връщаме се отново към епична битка развила се в района на Велико Търново, в която имаше няколко шута, още много придворни, мечтаещи да бъдат принцове и принцеси и армии донесли най-силните си оръжия. В тази история Жената Лъвица и нейната раса - Pop&Roll, разгромиха всички с една единствена цел – бъдеще за хип хопа в България.

1st palce at the "Battle Of The Castle"

1st palce at the "Battle Of The Castle"

Отражението й в „7D“ формат:  В този ред на мисли не е трябвало да се бори за някой друг, по-скоро за себе си. За тези, които не разпознават името “7D”, освен че може да го приемем като бъдещето на 3D-то, това е и танцов спектакъл, в чието ДНК е заложена Жената Лъвица. Тя беше тази, която донесе ВЯРА. С танцът си накара стотиците хора в залата да се обърнат към себе си и да намерят  въпросната вяра. Без притеснение заявявам, че в този спектакъл тя се огледа, а отражението й ни зарази. За което й благодарим!

"7D" Dance Spectacle 

"7D" Dance Spectacle 

Покорената Казабланка: Докато някои не виждат по далеч от носа си, нашата лъвица стъпи в земя, където жената е с особен статут. Непоклатимата й увереност и борбеност не позволиха да бъде сломена от външни и вътрешни сили. Енергията, която занесе в онази така далечна екзотика не остана забравена. Мароканците я увековечиха във филм, който много деликатно представя на жените, че трябва да приемат същността си и да се борят за желанията си. Такава си е Жената Лъвица, тя не следва, тя води!

"Love Battle Dance" Movie

Укротител на опърничавите: Свикнали сме лъвовете да бъдат укротявани, да бъдат дресирани и учени как да бъдат цивилизовани, абе свикнали сме човекът да командва дивата природа. Тук обаче ще свикнем на друго нещо, как една лъвица укротява най-опърничавите същества на този свят – децата. Само в тези моменти може да видите лъв, който се представя за заек, за нинджа, за извънземно и още куп неща, които да хванат детския поглед (за повече от 5 сек.). Жената Лъвица е родена за това, родена е да бъде учител, има силата да научи децата на нейния танц, който те да направят свой. Най-силното доказателство за това е детето тичащо след тренировка и разпалено крещейки на родителите си какво е преживяло... безценно.

Street Dances For Kids at Flava House with Yani

Както написах и в началото, такива събития е имало и преди моето датиране, ще има и след това. Тези, които я познаваме можем само да сме благодарни, че се докосваме до такава извънземна сила, а за останалите е следващото видео.

Танцът на Жената Лъвица – Яница Станкева.

На всички ви пожелавам топли празници,

Домоуправителят М.М.

Човекът е нечовек, когато е САМ

Скъпи, гости,

 сигурно сте забелязали плочите по стените в коридора на нашия блок, предполагам, че и плакaтите сте видели, а чухте ли като се качвахте по стълбите влака? Спокойно, не ви се е причуло. Дрънчене на железопътна машина беше това, а разписанието й е следното:

  • Гара 1: РАП – пристигане: 00:00   тръгване: 24:00 ч.

Щом може този влак да се помещава в един блоК, значи е  възможно и 24/7 да минава през тази гара, в която има хиляди креативни седалки от бийтове, хиляди  високоговорители изградени от смислени думи и много свободно пространство за теми, размисли, случки и себеизразяване.

  • Гара 2: БИЙТБОКС – пристигане: 00:00   тръгване: 24:00 ч.

Тази гара е едновременно летище, паркинг и пристанище. Тя е гора, населена с чудотворни птици. Тя е клуб препълнен с хора, в който звучи хаус, фънк, брейк бийт, фоклорна музика и всичко, което ти дойде на ум. Тя е дихание, вик, плач, смях. Тя е звук.

  • Гара 3: B-BOY –  пристигане: 00:00   тръгване: 24:00 ч.

Тук скоростта на влака се определя от музиката, която звучи на пероните. Понякога е бърз като стрела, друг път замръзва в миг на място. Понякога се отлепя от релсите дори. На тази гара влакът може да движи само предната си част, може и само задната, а може и двете части да са в противоположни посоки. Важното е, че никога не е спирал, винаги е вървял все пo-нaпред, все по-далеч и все по-нагоре.

  • Гара 4: ПОПИНГ – пристигане:  00:00  тръгване:  24:00 ч.

На това място може да видиш всякакви форми и измерения. В миг са вълнисти в друг статични, дори понякога добиват роботски изображения. Но най-интересното е, че постоянно усещаш една пулсация, като тази на сърце. Гара със собствено туптене и вибрация.

  • ГАРА 5 : DJ – пристигане: 00:00  тръгване: 24:00 ч.

Стигайки до тук влакът се слива с нотите, инструментите и гласовете и става музика. Металните колела са грамофони, вагоните са плочи с наистина ценни музикални наследства, оставени ни от тези, които са били и които все още са сред нас. Тази гара е мястото, където може да стигнеш своята музикална нирвана!

И както на всяко разписание пише, че е възможно поради техническа неизправност да има закъснение, съм длъжна да ви уведомя, че тук няма такава опасност. Все пак това е влак, който се помества в блок и 24 часа, 7 дни в седмицата е едновременно на 5 места. Да истината ви говоря!

Всичко това е възможно тогава, когато гарите всъщност се намират във влака, когато този влак има мозък, сърце, душа, човешко тяло и се казва САМ.

Уважаеми пътници, нека ви представя най-изправния влак, който познавам – човекът- нечовек SAMM The Man!


Искрено ваш,

Домоуправителят М.М.

The game maker

Привет на всички! Мина време от последната ни среща, но знаете, че като е лято, местообитанията потъват в прах, а ние потъваме в морска вода и пясък. Сега обаче всичко си е по старому. Гънката на дивана отново е заела обичайната си форма, шалове, шапки, чорапи и кецове има навсякъде и виното е на почит ( всичко това с една обща цел – да  стоплим блоКа).

За да направим зимната идилия още по-класическа, ще ви помоля да вземете едно топло мляко, да се настаните удобно с най-мекото одеало и да прочетете следната приказка:

Имало едно време един юнак от планински град, който от малък бил професионален играч. Той живеел си добре, с изключение на няколко протрити крайника и скъсани панталони, но юнак без рана, нали не е юнак!?  Учел се прилично, особено с числата се разбирал прекрасно, дето има една приказка – говорели на един език ...(пауза, за да се поклони автора пред предните думи и продължаваме). Порастнал юнакът и в гимназия го приели, а там била и първата сериозна игра, с която се сблъскал. Започнал да тренира волейбол. И така от сервис на сервис, през аут до пойнт, все напредвал в нивата той. Но както е с всеки приказен герой и този си имал ахилесова пета – колената. Следвало лекар тук, лекар там и становище: да излезе от играта. GAME OVER!

Като истински професионалист обаче, той се оттеглил с поглед и мисъл устремени към следващата игра за покоряване*.

Не минало много време и юнакът  хванал дисагите да търси късмета си в големия град. Там заедно с банда все толкова професионални юнаци , заживели завидно добре. Въпросните му другари обаче, решили да изпитат възможностите му и го поканили да си поиграе с тях на брейк. Разбира се нашето момче упорито, впуснало се с готовност и в това предизвикателство и от top rock до go down, нещата вървели гладко, като мазането на филия със сладко. 

Ненадейно обаче камък и на този му път се изпречил, обадила се отново старата болка, но този път за последно! Връщане назад няма - брейк, спорт и тичане за юнака трябвало да потънат в забрава.

Героят ни и тук не се отчаял, като са му дефектни колената има и ръце, и глава, и таз и рамене, има си всичко за следващата игра, в която да се включи. И така започнал да танцува locking - игра, в която ниво за начинаещи няма, тук имали място само професионалистите. С труд, пот, болка от време на време, смях, пози, point-ове, lock-ове, pacing-и, стигнал до финалното ниво, където вече пред името си имаш титла – the locker.

И от там нататък живее щастливо, заедно с една синя шапка и карирани чорапи.

The END

Хубаво е приятели да четем такива истории, за да може между редовете им да намираме поуки, които да ни сгреят, когато стане истински студ. Тук не бяха важни провалите, нито пречките, нито страданията, нито дори математика. Тук важното е в това, че добър играч може да е всеки, но истинският смисъл от това да играеш е не да си просто добър ти да следваш правилата, а те да се научат да следват теб. Тогава вече не си game player, тогава си истински game maker.

На вашето внимание главният, приказен герой – Камиша, в ролята на The Game Maker-a!

*бел.ред.: както казал е един емблематичен български футболист : „Съмтайм люн, съмтаймс уин“ 

Искрено ваш,

Домоупратителят М.М.

Съвременна фея

Надявам се, че вече ви е станало ясно с какви хора общувам, или по-скоро, че общувам с не човеци! Нали съм си и многоуважаван домоуправител, искам всички посетители на блоКа да се чувстват запознати с мястото и обитателите му. За това и в следващите редове ще ви представя още един пребиваващ по етажите ни. 

Този индивид е от женски пол (пропуснах да добавя - изключително красив индивид). Владее много добре вербалните умения, владее също толкова  добре и двигателните.  Но нали това са все неща, които доста индивиди умеят. Специфичното в нашия е, че си има и крила. Спрете да се пулите в мониторите, като ви казвам крила не ви лъжа! Те обаче са направени от въздух, не е възможно  да ги видите с очите си. Както казва Екзюпери: „най-хубавото се вижда само със сърцето“ и аз подкрепям  абсолютно думите му, защото съм жив пример за тях.  Допускайки въпросния индивид достатъчно близко до съществото си, видях, че тя не е просто жена, а фея!

На ум ми идва една случка, която тя едва ли помни, а именно първият път, в който я видях – все едно гледате Смърф, но розов (не се шегувам, уважаеми, само дето бялото на очите й не беше розово) още тогава заподозрях, че има нещо отвъд цвета. Лампичката ми светна в момента, в който видях името й на плакат в НАТФИЗ, тогава разбрах, че тя всъщност играе ролята на живота си , а именно тази, в която се представя за човек, а всъщност е чистокръвна фея. Истинска, професионална актриса!

Но това не е всичко, по-горе ви споменах и за двигателните й умения, та като ги съберете с актьорските познания, получавате един перфектен представител на танцовия театър. Най-интересното  е, че на сцената тя никога не е в образ, там тя е повече от себе си дори. Щом залата се напълни, осветлението изгасне, публиката притаи дъх  и зазвучат нежни  тонове, точно в този миг ще чуете пърхането на крилата й. След това излизат сенки вплитащи се едни в други, разделящи се, виждаме един прелестен танц наситен само и единствено с емоция ... в този момент си казваме на ум „I Wish”. Повярвайте ми , нужен ви е само един единствен път да видите как тази прелестна дама разгръща крилете си и ще се обедите в истинността на приказките!

А чували ли сте фея да разказва за себе си? Такова нещо е възможно да промени мирогледа ви изцяло.  Когато аз чух разказа й, откровен, неподправен, на ръба между реалното и нереалното, имах чувството, че ме заведе в някакъв „Паралелен свят“, а после всичко беше някак си по- просто и естествено. 

Но разбира се всички неща, които написах по-горе не са най-впечатляващото, нито говореното, нито актьорството, нито дори крилата, най-впечатляващото е съвременния танц, на който тя е физическо изражение. Танц, който тя не само, че е усвоила, както майчиния си език, а и който успява да подарява на учениците си във Flava House. Tочно в тези моменти сякаш ти дава своите собствени крила, прикрепя ги към душата и я учи да лети!

За да направим картината за тази моя познайница още по-ясна, ви предлагам да изгледате следващото видео и сами да прецените фея ли е или... 

Дами и господа, на вашето внимание - Цветина Матова!

Домоуправителят M.M.

 

 

"8"

Тези, чиито спомени за миналата зима не са разтопени от лятото, знаят, че тя беше паметна за артистична компания Pop&Roll. Танцьорите и артистите отново щурмуваха театралната сцена на „Модерен театър“ и изправиха София на крака, с едночасовия спектакъл „8“.  Органичното хип хоп представление постави няколко екзистенциални  въпроса пред своята публика. Ясни отговори бяха дадени само някои от тях, а другите останаха отворени за хората, които предпочитат непредвидения край. Разбира се това, което остана неизказано ще се изясни съвсем скоро на One Dance Week.

А докато очакваме поредния умопомрачителен проект на артистичната компания, нека си припомним как мина през нас явлението - „8“.

Приятно "HD" гледане и продължавайте да очаквате. Най-доброто тепърва предстои…

С уважение,

Домоуправителят M.M.

Sleepwalking Society

Pop&Roll - Artistic Company

Pop&Roll Dancers:

Elena Kolarova

Boryana Siderova

Silviya Moleva

Toni Kovandjieva

Mihaela Mihailova

Ivaylo Vasilev

Kostadin “Ekzarka” Ekzarov

Zahari “TheThriller” Mladenov

Samuil Topalov

Kamen Popov

Nikolay Kamishev

Panayot “The Boss” Zlatev

Skywalkers:

Elena Kolarova

Stela Stoyanova

Ivo Cornish J

Vasil Zolumov

DJ’s:

Skill

RooSee

Bobskee 

 

Raffi Boghossian - voice

Mihaela Mihailova - voice

Samuil Topalov - beatbox

Nikola Goryalov - drums

Dimitar Liolev - saxophone

Petar Mitev - consultant dramaturgy

Pop&Roll - choreography & idea

 

special thanks to:

Ivan Shopov - Balkansky

Rosina Pencheva 

Mary

Lalri

 

The project is realised with the financial support

of the Ministry of Culture of the Republic of Bulgaria