Умението да умееш!

Виждам, че вече предпочитате пейката пред входа на виртуалния ни блоК. Разбирам ви, времето показа слънчевата си страна и пролетта отдавна тича около нас, в стремежа си да стигне и да предаде щафетата на лятото. Така че уважаеми, постойте там и съберете топлина за по-студените сезони, докато черпите вкусовите си рецептори със сладък лед. 

За да се постарая идилията ви да е пълна, съм заредила радио точката на следващия линк. Пуснете я, настанете се удобно, а аз ще ви разкажа за един човек, който винаги е бил рамо до рамо с нас  и има умението да събере пролетта, лятото, есента, зимата и още хиляди неща в колекция.

В града, който аз наричам запечатана фотография от друга цивилизация, Пловдив се е родил един чудак. Не съм го познавала по времето, когато е сменял първите си зъби, но определено особата му притежава симптоми, характеризиращи вундеркинд.  Та, този въпросен мъж – чудо, не подозирайки дори за това, се е принтирал перманентно върху тъпанчетата в ушите ми, с колаборацията между български фолклор и брейк бийтове. Предполагам, че от сегашна гледана точка ще си кажете, нищо особено, вече всички го правят, но въпросът е не какво се прави, а как е направено. Когато имаш уменията, въпросът „КАК“ не е на дневен ред, просто го правиш и то просто ти се получава... за тези симптоми стана на въпрос в горните редове.

Само и единствено по този начин мога да анонсирам Стефан Колев – Skill, като кажа, че псевдонимът му е точно подбран, защото няма нещо, което да го опише по-добре от това , че притежава умението да умее! DJ Skill e истинска музикална библиотека, която има мисията не да събира в себе си самата музика, а да събира емоциите, които поражда тя. Именно това е отличителният белег, който носи. Докато се е грижил за нашето забавление в хилядите клубове,  на хилядите партита, на които е бил Disco Joker (в пълния си блясък) той се е свързвал с най-съкровените кътчета на душите ни и е разбирал какво ги кара да се движат и да се отварят към звуците, бийтовете, мелодиите... въобще професионален soulhunter.

Разбира се един такъв чуден човек не може да ограничи дейностите си до една посока. Той е разгърнал отвъд вселенските си способности в дълъг списък , където ще намерите:

  • Рапиране – но не онова, което е лишено от всякакъв смисъл, етика и морал. Точно обратното, в рапът на Skill живее идеята за хип хопът, органичен без пищни украшения и помпозности. Този хип хоп, който сега бива наричан oldschool, този, който аз обаче наричам натурален. За мен той не може да бъде вкаран в категория, като сам по себе си е такава.
  • Радио водещ – от тези, които наистина изпълняват длъжността си – да те водят нанякъде, дори и на цял радио сигнал разстояние.
  • Колекционер на винили – за да ви обясня до къде се е разпростряла колекционерската му способност ще ви помоля да се сетите за библиотеката в прокълнатия замък от „Красавицата и звяра“ и да замените книгите с плочи. Не вярвате?! Значи е време да посетите Домъ на плочата "Soul Searchin'.
  • Дилър – На музика разбира се! Още от началото на 90-те, Skill ни снабдява с фънк, соул, хип хоп, брейк бийтове, българска естрада и още милиони неща, които да ни пристрастят към стойностната музика.

Най –чудното в г-н Колев обаче е сърцето му - по-голямо от планета и по-отворено от бездна. Не зная къде го е побрал и не се интересувам от това, важното е, че който го познава го е усетил. За това съм късметлийка, а щом прочетохте резюмираната му история, такива сте и вие.

Уважаеми, от адмирации към Skill и страстта му към музиката, ви черпя с още един музикален сладолед, с който да приветствате идващото лято.

https://funkyskill.bandcamp.com/album/balkanton-mix-1963-1969-pt-1

Искрено ваш,

Домоуправителят М.М.