Flava House на 5 години

Какво е времето? 

Очевидно тези дни е особено зимно … но какво всъщност е времето като цяло? Можем ли да го пипнем, да го манипулираме, можем ли да го стигнем или то нас? Можем ли да разговаряме с него, да се свързваме, да не му обръщаме внимание, да го ценим? 

Честичко съм си задавала тези въпроси, броени дни преди рождения ми ден. Разсъждавам върху тях в малките часове на деня, но тъй като стигам до задънена улица или заспивам, не успявам да преборя въпросителната накрая. Това не ме тормози особено, защото винаги остава по още година, докато си задам същите тези въпроси отново. Този път обаче, малко по-рано ме хващат съжденията.

На 01.03.2018 год. Flava House става на 5 години. Чувствата ми са смесени, защото хем са ми много, хем съвсем малко, всичките тези години. Но най-изумителното е, че започвам да намирам отговорите на горните въпроси и то без да правя научно изследване по темата.

За да стигнем до заветната цел ще започна от самото начало.

Един ден Екзарката (за тези, които не знаят кой е, елате на Цар Симеон 70 и се запознайте, с думи не може да се опише такава личност) и Бобеца (него по-трудно ще го откриете на посочения адрес, но пък вижте какво 3D измерение създаде с двете си ръце) казаха: “Намерихме място, за да си го направим нашето място. Ще си имаме зала, пичове!”. И плеснахме с ръце всички, защото, като започнеш да виждаш мечтите си, светът става чудо. Та, след няколко седмици, труд, пот, боя, палети, прах, спрейове, котки, няколко перални и помощта на Валери, Делчо, Георги, Петър, Erase и Arsek … вече можехме да ПИПНЕМ времето, можехме и да стъпим върху него, да седнем, да се огледаме, защото вече имаше FLAVA HOUSE.

Валери, Делчо, Георги, Петър,

Валери, Делчо, Георги, Петър,

Arsek & Erase

Arsek & Erase

След това започнахте да идвате вие и да си събираме време заедно! Някои от вас даже успяха да изиграят времето. Не обичам голословието и за това ще говоря с имена. 

Емо

Емо

Емил Ангелов е първият ученик на Flava House. И той все още е с нас, за да съм по-точна, той дори е с нас, когато и нас ни няма. Статистически погледнато, Емо държи рекордите за: влизане в залата, за излизане от нея, за преобличане, за най-много нанесени резки по пода, за най-много пиене на вода, най-много изтанцувани бийтове и т.н. Емо успя да изманипулира своето време, за да го даде на залата. Емо, поклон брат!

Яна

Яна

Другият красив и рядък екземпляр е Яна Златарова. Нея ще я познаете по немирните къдрици, усмивката и по особената светлина, която грее около оста й. Това обаче, което малцина знаят за Яна е, че нейната среща с Flava House не беше на танцовия под, а на скамейките в публиката. Тя аплодираше, викаше и подкрепяше всички, танцуващи. После Яна продължи с подкрепата, като водеше след себе си опашки от хора с думите: “Това е най-якото място за танци в София, хайде ще те водя до Flava.” Яна е магнит. Тя привлича. Привлече и времето и така го стигна, че даже и го мина, махайки му от някой сърф. Яна, зад теб сме, води ни!

Flava House all

Като Яна и Емо има още десетки супер герои, които правят залата смислена и жива. А ние ги обичаме и им благодарим.

Яни

Яни

Има и една дама, която се научи да говори с времето. Научи се тя да му поставя срокове и тя да задава въпросите. Тази дама ни научи и нас на смисъл от пълното отдаване на нещо. Яница Станкева е татуирала Flava House и всички ваши имена в сърцето си. Тя е този герой, който прави нещата магически. Тя пуска лампите, тя е и последният, който ги гаси, тя чисти пода, за да ни е хубаво на нас, тя играе с децата, тя ги пази, тя носи хип-хопа в залата, тя слага тоалетната хартия (ако сте се чудили), тя вдъхновява, тя я живее тая зала. Яни, като пораснем, искаме да бъдем като теб!

Flava House Teachers.jpg

А сега ще се изненадате, като ви кажа, че всеки един от вас се е свързвал с времето. Дам, защото и Катето, Яни, Коци, Камиша, Ивчака, Бобеца, Самуил, Ели, Ивчо, Васко, Цвети, Тони, Боби, Jimmy Boy, Aлекс А-Style, SanDeep, Ина, Искра и всички гост артисти, които оставиха част от знанието си в залата, са ни казвали да си затворим очите и да правим каквото ни душа иска в музиката. Така се научихме да слушаме, следваме и свързваме с нея, а музиката е време. Преподавателите на Flava House, благодарим ви за тази тъй ценната връзка!

Работилница с Еви

Работилница с Еви

Изненадата ще стане двойна, като ви кажа и, че доста често не обръщахме внимание на времето. Идвахме в студ и в жега, и стояхме до късно и до рано, бяхме и в празници и в делници, защото във Flava House си имаме някаква собствена freak вселена. И в нея времевите континууми работят на други обороти.

Катето, Камиша и Яни

Катето, Камиша и Яни

За 5 –те изминали години обаче, най-важният въпрос, на който си отговорих е дали ценим времето. Всяка една милимунда (такова нещо в речника няма, то е в сърцето) във Flava House струва, колкото въздуха, с който дишаме, водата, която пием, кръвта във вените ни, бръчките от усмивки, синините трайни и нетрайни. Защото Flava House e начин на живот, а животът е най-ценното, което имаме.

Мария, Ема, Красен и Руми

Мария, Ема, Красен и Руми

Честит рожден ден Flava House! Все по 5, по 25, по 50 и така до безкрая. 

От домоуправителя М.К.

P.S. На 02.03.2018 ви чакаме в City Stage от 22:00 часа, за да празнуваме с вкус и истински приятели.

Flava House 5 Years Anniversary Jam & Party

ТОВА НЕ Е СПЕКТАКЪЛ - 2017

Вече съм убедена, че времето не можем да го опитомим. Тъкмо си помисляме, че тичаме до него, а то се оказва, че това е просто останала следа от него. Ето, факт е, че мина повече от година от последния „не спектакъл“ на Flava House. За мен обаче изглежда все едно беше вчера.

Все още са ми пресни спомените от ръце, които бършат студена пот в панталоните, от биещи бързо сърца, от разхвърляни дрехи наоколо, от учестено дишане, от разпилян грим, от електричество в косите. Въобще сега като се сетя, ако махнем хората от backstage-а и огледаме оставящата среда, със сигурност ще изглежа като начало на постапокалиптичен филм. Няма какво да се лъжем, сцената ни дава всичко и ни взима всичко... но сме щастливи.

Затова и тази година „ТОВА НЕ Е СПЕКТАКЪЛ“ ще застане под прожекторите на Модерен Театър на 04.05.2017 от 19:00 часа и ще ни изпълни първо нас – артистите, а после и вас публиката. И да там няма да има тигри, клоуни, няма да станете свидетели на Лебедово езеро или още по-малко на Step Up 5, 6, 20 и 41. Това, което ще видите обаче са адвокати, рекламисти, родители, деца, програмисти, писатели, пътешественици, монтажисти, дизайнери, учители, финансисти и още много същества, които си скъсаха обувките, кожата на ръцете, панталоните, нервите и волята, но стиганаха до тук, водени от любовта си към танца.

От името на преподавателите на Flava House и създателите на танцовия театър “7D” и спектаклите  “8” и “Без-крайно”, продуцирани от Сдружение Слийпуолкинг, поклон към желанието и смелостта на всеки един, който е донесъл кецовете си в залата. И този така наречен „не спектатъл“ всъщност е най-големият възможен спектакъл за вас. Точно тогава на сцената ще се случи само едно – танцът ще бъде в нас и ние ще бъдем в него... чисто сливане на духа и тялото.

Тъй като и ние имаме календари и виждаме, че има още две седмици до заветната цел, няма да ви държим на сухо, а ще ви направим едно бързо резюме на миналогишното издание.

Приятно гледане и ви очакваме, защото искаме и можем да ви дадем много.

От Домоуправителят

FLAVA HOUSE – SEASON 5 - BE THE CHANGE

От 2013 година до сега много вода изтече. Смени се правителство, светът се разтърси не един и два пъти, интернетът е 4G, Леонардо взе Оскар, а на ул. „Цар Симеон“ 70 все още има едно място, което оглася паветата с качествен Хип Хоп.  Flava House за 5-ти пореден път ще отвори вратите си за още музика, още танци, още пот по челата, още замъглени стъкла и още повече удовлетворение.

Както всяко друго нещо и залата преминава през фази, метаморфози, периоди, затова и този сезон е посветен на ПРОМЯНАТА. Тук обаче не става въпрос за промяна в кецовете, компромис с музиката, промяна в локацията или осветлението (е, има малка промяна в интериора, но не това е фокусът), говорим за по – мащабни неща, като промяна в самите нас! Докато стоим на тъмно, отстрани, завити през глава и сами никога няма да видим другите, или още по-малко себе си. А изкуството, то изкарва най-добрата част от нас, показва душата ни на света чиста, такава каквато само ние я познаваме. Ето защо призивът ни към всички, с юбилейния сезон на Flava House, е да променим някои основни неща: АЗ да стане НИЕ, СТРАХЪТ да стане СИЛА, ДВИЖЕНИЕТО да стане РЕЧ, МУЗИКАТА да стане СЪРДЕЧЕН РИТЪМ, ТАНЦЪТ да е в НАС и НИЕ да сме в НЕГО!

Следвайки мисълта на Ганди „Бъдете промяната, която искате да видите в света!“, FLAVA HOUSE ще се бори докрай за изкуството, за културата и за хората!

На 12.09.2016 г. от 18:15 часа във вкусната къща започваме да променяме и да градим историята си...ЗАЕДНО!

От домоуправителя

Заедно за изкуството!

С влизането на 2016-та година в сила си дадохме едно обещание: ще тръгнем по пътеки, по които не сме вървели, ще импровизираме със себе си и с изкуството и ще сме ЗАЕДНО, защото сме се специализирали в тази област.

И докато сме на темата, новооткритата пътечка, която изчистихме от преспи, бурени и не малки камъни се нарича: BE TOGETHER – Cover by Mihaela Mihaylova & Boryana Siderova ft. Flava House. Това е проект, който много дълго време изчакваше своето узряване и мина през стотици метаморфози, за да можем сега с гордост да кажем, че го направихме!

Be Together-01.png

Парчето ни вдъхнови със своето алтернативно и почти космическо звучене и си казахме, че ако вече планетата ни е тясна е добре да погледнем към космоса и да се изстреляме на там. Голям принос и участие имаше Стив Джобс... (не гледайте съмнително, истината ви казвам). Неговата ябълка, под формата на Iphone, засне не малка част от кадрите и се справи доста добре. Разбира се с помощта на човека, който не се притеснява да експериментира – Костадин „Екзарка“ Екзаров, адмирации за перфектната работа. Хореографията бе създадена от прекрасните танцьори и преподаватели от Flava House. Те предадоха думите, посланията и музиката на парчето по възможно най-магическия начин. Външният вид на всички замесени бе творение на Сергей Йорданов, който се погрижи телата да бъдат облечени в дрехи, които да танцуват и пеят, заедно с притежателите им. Колкото до грима, то това не бе грим, а изображение на вътрешната красота, върху лицата на всеки един, за което благодарим на Мери и нейната изкусна ръка. Разбира се и този кавър не мина без лично творчество. Именно наситеният с емоция, сила и житейски твърдения рап, бе създаден и изпълнен от талантливата Боряна Сидерова.

Както споменах и в по-горните редове имаше доста камъни, които трябваше да се прескачат на терен! Един от тях, който от камък стана диамант, бе прозорецът. Сложен за снимане, сложен за изолиране, сложен за вплитане в историята. В крайна сметка обаче максимата, дефектът се превръща в ефект е силно показателна във видеото – какъв по-добър декор от естествен ореол!? Снимките към продукцията са дело на един магьосник, чиято магическа пръчка е обективът. Петър Драганов – Ducky Hoodman, дойде, чу парчето, видя въпросния прозорец и накара светлината и тъмнината да работят заедно! Какво по-подходящо за парче, чието име е BE TOGETHER! След дългите снимки, имаше още по-дълъг запис, в който три момичета, начело с Христина Ганева, един микрофон, два чифта слушалки и бутилка вино за послевкус, дадоха всичко от себе си, за да имаме песента, която търсихме.

Равносметката е следната: сбъдната мечта, благодарение на истински приятели. В текста се казва „Someday we will be together!”, но този ден отдавна е дошъл, защото всички замесени сме ЗАЕДНО ЗА ИЗКУСТВОТО!

Приятно гледане!

Домоуправителят М.М.

ЧЕТВЪРТИ ВКУСЕН СЕЗОН

Абракадабра и... пуф, магията  се случва! Обаче не вълшебните думи я случват, а мисълта. Вярвайки, искайки и повтаряйки нещо на ум стотици пъти, ти материализираш имагинерното и то се преобразува в това, което казваш и желаеш. Проста философия на позитивното мислене. Затова и ние си казахме, че искаме място сред софийските улици, което да наречем дом на културата, в която силно вярваме. В него искаме музика, танцов под, графити и грамофони, приятели, забавление, знание, енергия, умения и много любов. Искаме покрив за хип хопа! Магия или не, такова нещо съществува и то вече 3-та година – FLAVA HOUSE – лаборатория за стрийт танци и култура.

Щастливи сме да ви приветстваме с четвъртия сезон на вкусната къща. За тези, които са пропуснали първите три, а и за тези, които са ги преживяли с нас, ще направим ретроспекция на случилото се.

Сезон 1: СТАРТЪТ

Откриване на  културно пространство изработено със сръчни ръце, креативни идеи и много палети. Първата танцова зала, която на едно място събра стрийт стиловете -хип хоп и брейк,  фънк стиловете - попинг и локинг, диско стила - waacking, клубния стил - хаус, съвременния танц и фолклорните танци. Силен старт с много желаещи за знания и придобиване на танцови умения.

Сезон 2: В ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ЗНАНИЯ 

Това беше сезонът посветен на събитията в къщата. Именно през този период успяхме да почерпим знания от едно от големите имена в хип хоп културата. Самият Buddah Stretch направи уоркшоп, в който участващите успяха да попият от автентичния танцов дух на Бруклин, Ню Йорк. Той беше жури на финалния батъл от поредицата такива отново проведени във вкусната къща. Състезанията бяха по локинг, попинг и хип хоп.  На гости ни беше и Sara Alba, която направи практически семинари по съвременни танци и импровизации. RooSeeи Sonya от своя страна ни въвлекоха в метода на интегралното обучение и освен на танци се учехме и на общуване.

Сезон 3: ДА ЗАПАЛИШ ПОДА

Покрай едно и две, дойде и 3, който носеше вълната на надеждата, обединението и развитието.  През този преиод Bee D и Kami от Yeah Yellow crew/ Франция споделиха знанията си за това, как можеш и от най-основните стъпки и движения в брейка да създадеш свои собствени и оригинални вариации. Sandeep също беше при нас, за да сподели невероятните си умения в попинга. Eви или позната още като Gameovа ни раздвижи с хаус и уакинг уменията си. Маджара от Monstribe crew ни показа как да се бием без да се удряме, със семинра по rocking. През всички тези сезони се случиха още стотици необикновени неща, които биха вдъхновили Лашовски дори. Редом с всички тях през FLAVA HOUSE минаха и един благотворителен базар, две представления на Playback театър „Тук и сега“, заснеха се няколко музикални клипа и десетки танцови, както и се осъществи летен танцов лагер – FLAVA HOUSE SUMMER DANCE CAMP 2015. Най-важното е, че през всичко това научихме много, видяхме много, дадохме много и бяхме много повече заедно.

Сезон 4: is coming

Това, което предстои ще надскочи всичко случило се до момента в къщата. FLAVA HOUSE разраства своя график с нови и дългоочаквани занимания. Приготвили сме много танци, но и много приключения и предизвикателства покрай тях. Преподавателите са заредили уменията и идеите си на 1000 % и са готови да се раздадат във ваше име и в името на вашите умения.

Уважаеми, съвсем скоро имате възможност да станете участници в:

СEЗОН 4 –  ВРЕМЕ Е ЗА МАШИНИ

На 14.09.2015, от 19:00 часа във FLAVA HOUSE, ул. „Цар Симеон“ 70. 

Be there and be prepared!

Flava House Back Flyer100x210-01-01.png

Умението да умееш!

Виждам, че вече предпочитате пейката пред входа на виртуалния ни блоК. Разбирам ви, времето показа слънчевата си страна и пролетта отдавна тича около нас, в стремежа си да стигне и да предаде щафетата на лятото. Така че уважаеми, постойте там и съберете топлина за по-студените сезони, докато черпите вкусовите си рецептори със сладък лед. 

За да се постарая идилията ви да е пълна, съм заредила радио точката на следващия линк. Пуснете я, настанете се удобно, а аз ще ви разкажа за един човек, който винаги е бил рамо до рамо с нас  и има умението да събере пролетта, лятото, есента, зимата и още хиляди неща в колекция.

В града, който аз наричам запечатана фотография от друга цивилизация, Пловдив се е родил един чудак. Не съм го познавала по времето, когато е сменял първите си зъби, но определено особата му притежава симптоми, характеризиращи вундеркинд.  Та, този въпросен мъж – чудо, не подозирайки дори за това, се е принтирал перманентно върху тъпанчетата в ушите ми, с колаборацията между български фолклор и брейк бийтове. Предполагам, че от сегашна гледана точка ще си кажете, нищо особено, вече всички го правят, но въпросът е не какво се прави, а как е направено. Когато имаш уменията, въпросът „КАК“ не е на дневен ред, просто го правиш и то просто ти се получава... за тези симптоми стана на въпрос в горните редове.

Само и единствено по този начин мога да анонсирам Стефан Колев – Skill, като кажа, че псевдонимът му е точно подбран, защото няма нещо, което да го опише по-добре от това , че притежава умението да умее! DJ Skill e истинска музикална библиотека, която има мисията не да събира в себе си самата музика, а да събира емоциите, които поражда тя. Именно това е отличителният белег, който носи. Докато се е грижил за нашето забавление в хилядите клубове,  на хилядите партита, на които е бил Disco Joker (в пълния си блясък) той се е свързвал с най-съкровените кътчета на душите ни и е разбирал какво ги кара да се движат и да се отварят към звуците, бийтовете, мелодиите... въобще професионален soulhunter.

Разбира се един такъв чуден човек не може да ограничи дейностите си до една посока. Той е разгърнал отвъд вселенските си способности в дълъг списък , където ще намерите:

  • Рапиране – но не онова, което е лишено от всякакъв смисъл, етика и морал. Точно обратното, в рапът на Skill живее идеята за хип хопът, органичен без пищни украшения и помпозности. Този хип хоп, който сега бива наричан oldschool, този, който аз обаче наричам натурален. За мен той не може да бъде вкаран в категория, като сам по себе си е такава.
  • Радио водещ – от тези, които наистина изпълняват длъжността си – да те водят нанякъде, дори и на цял радио сигнал разстояние.
  • Колекционер на винили – за да ви обясня до къде се е разпростряла колекционерската му способност ще ви помоля да се сетите за библиотеката в прокълнатия замък от „Красавицата и звяра“ и да замените книгите с плочи. Не вярвате?! Значи е време да посетите Домъ на плочата "Soul Searchin'.
  • Дилър – На музика разбира се! Още от началото на 90-те, Skill ни снабдява с фънк, соул, хип хоп, брейк бийтове, българска естрада и още милиони неща, които да ни пристрастят към стойностната музика.

Най –чудното в г-н Колев обаче е сърцето му - по-голямо от планета и по-отворено от бездна. Не зная къде го е побрал и не се интересувам от това, важното е, че който го познава го е усетил. За това съм късметлийка, а щом прочетохте резюмираната му история, такива сте и вие.

Уважаеми, от адмирации към Skill и страстта му към музиката, ви черпя с още един музикален сладолед, с който да приветствате идващото лято.

https://funkyskill.bandcamp.com/album/balkanton-mix-1963-1969-pt-1

Искрено ваш,

Домоуправителят М.М.