FLAVA HOUSE – SEASON 5 - BE THE CHANGE

От 2013 година до сега много вода изтече. Смени се правителство, светът се разтърси не един и два пъти, интернетът е 4G, Леонардо взе Оскар, а на ул. „Цар Симеон“ 70 все още има едно място, което оглася паветата с качествен Хип Хоп.  Flava House за 5-ти пореден път ще отвори вратите си за още музика, още танци, още пот по челата, още замъглени стъкла и още повече удовлетворение.

Както всяко друго нещо и залата преминава през фази, метаморфози, периоди, затова и този сезон е посветен на ПРОМЯНАТА. Тук обаче не става въпрос за промяна в кецовете, компромис с музиката, промяна в локацията или осветлението (е, има малка промяна в интериора, но не това е фокусът), говорим за по – мащабни неща, като промяна в самите нас! Докато стоим на тъмно, отстрани, завити през глава и сами никога няма да видим другите, или още по-малко себе си. А изкуството, то изкарва най-добрата част от нас, показва душата ни на света чиста, такава каквато само ние я познаваме. Ето защо призивът ни към всички, с юбилейния сезон на Flava House, е да променим някои основни неща: АЗ да стане НИЕ, СТРАХЪТ да стане СИЛА, ДВИЖЕНИЕТО да стане РЕЧ, МУЗИКАТА да стане СЪРДЕЧЕН РИТЪМ, ТАНЦЪТ да е в НАС и НИЕ да сме в НЕГО!

Следвайки мисълта на Ганди „Бъдете промяната, която искате да видите в света!“, FLAVA HOUSE ще се бори докрай за изкуството, за културата и за хората!

На 12.09.2016 г. от 18:15 часа във вкусната къща започваме да променяме и да градим историята си...ЗАЕДНО!

От домоуправителя

Заедно за изкуството!

С влизането на 2016-та година в сила си дадохме едно обещание: ще тръгнем по пътеки, по които не сме вървели, ще импровизираме със себе си и с изкуството и ще сме ЗАЕДНО, защото сме се специализирали в тази област.

И докато сме на темата, новооткритата пътечка, която изчистихме от преспи, бурени и не малки камъни се нарича: BE TOGETHER – Cover by Mihaela Mihaylova & Boryana Siderova ft. Flava House. Това е проект, който много дълго време изчакваше своето узряване и мина през стотици метаморфози, за да можем сега с гордост да кажем, че го направихме!

Be Together-01.png

Парчето ни вдъхнови със своето алтернативно и почти космическо звучене и си казахме, че ако вече планетата ни е тясна е добре да погледнем към космоса и да се изстреляме на там. Голям принос и участие имаше Стив Джобс... (не гледайте съмнително, истината ви казвам). Неговата ябълка, под формата на Iphone, засне не малка част от кадрите и се справи доста добре. Разбира се с помощта на човека, който не се притеснява да експериментира – Костадин „Екзарка“ Екзаров, адмирации за перфектната работа. Хореографията бе създадена от прекрасните танцьори и преподаватели от Flava House. Те предадоха думите, посланията и музиката на парчето по възможно най-магическия начин. Външният вид на всички замесени бе творение на Сергей Йорданов, който се погрижи телата да бъдат облечени в дрехи, които да танцуват и пеят, заедно с притежателите им. Колкото до грима, то това не бе грим, а изображение на вътрешната красота, върху лицата на всеки един, за което благодарим на Мери и нейната изкусна ръка. Разбира се и този кавър не мина без лично творчество. Именно наситеният с емоция, сила и житейски твърдения рап, бе създаден и изпълнен от талантливата Боряна Сидерова.

Както споменах и в по-горните редове имаше доста камъни, които трябваше да се прескачат на терен! Един от тях, който от камък стана диамант, бе прозорецът. Сложен за снимане, сложен за изолиране, сложен за вплитане в историята. В крайна сметка обаче максимата, дефектът се превръща в ефект е силно показателна във видеото – какъв по-добър декор от естествен ореол!? Снимките към продукцията са дело на един магьосник, чиято магическа пръчка е обективът. Петър Драганов – Ducky Hoodman, дойде, чу парчето, видя въпросния прозорец и накара светлината и тъмнината да работят заедно! Какво по-подходящо за парче, чието име е BE TOGETHER! След дългите снимки, имаше още по-дълъг запис, в който три момичета, начело с Христина Ганева, един микрофон, два чифта слушалки и бутилка вино за послевкус, дадоха всичко от себе си, за да имаме песента, която търсихме.

Равносметката е следната: сбъдната мечта, благодарение на истински приятели. В текста се казва „Someday we will be together!”, но този ден отдавна е дошъл, защото всички замесени сме ЗАЕДНО ЗА ИЗКУСТВОТО!

Приятно гледане!

Домоуправителят М.М.

ЧЕТВЪРТИ ВКУСЕН СЕЗОН

Абракадабра и... пуф, магията  се случва! Обаче не вълшебните думи я случват, а мисълта. Вярвайки, искайки и повтаряйки нещо на ум стотици пъти, ти материализираш имагинерното и то се преобразува в това, което казваш и желаеш. Проста философия на позитивното мислене. Затова и ние си казахме, че искаме място сред софийските улици, което да наречем дом на културата, в която силно вярваме. В него искаме музика, танцов под, графити и грамофони, приятели, забавление, знание, енергия, умения и много любов. Искаме покрив за хип хопа! Магия или не, такова нещо съществува и то вече 3-та година – FLAVA HOUSE – лаборатория за стрийт танци и култура.

Щастливи сме да ви приветстваме с четвъртия сезон на вкусната къща. За тези, които са пропуснали първите три, а и за тези, които са ги преживяли с нас, ще направим ретроспекция на случилото се.

Сезон 1: СТАРТЪТ

Откриване на  културно пространство изработено със сръчни ръце, креативни идеи и много палети. Първата танцова зала, която на едно място събра стрийт стиловете -хип хоп и брейк,  фънк стиловете - попинг и локинг, диско стила - waacking, клубния стил - хаус, съвременния танц и фолклорните танци. Силен старт с много желаещи за знания и придобиване на танцови умения.

Сезон 2: В ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ЗНАНИЯ 

Това беше сезонът посветен на събитията в къщата. Именно през този период успяхме да почерпим знания от едно от големите имена в хип хоп културата. Самият Buddah Stretch направи уоркшоп, в който участващите успяха да попият от автентичния танцов дух на Бруклин, Ню Йорк. Той беше жури на финалния батъл от поредицата такива отново проведени във вкусната къща. Състезанията бяха по локинг, попинг и хип хоп.  На гости ни беше и Sara Alba, която направи практически семинари по съвременни танци и импровизации. RooSeeи Sonya от своя страна ни въвлекоха в метода на интегралното обучение и освен на танци се учехме и на общуване.

Сезон 3: ДА ЗАПАЛИШ ПОДА

Покрай едно и две, дойде и 3, който носеше вълната на надеждата, обединението и развитието.  През този преиод Bee D и Kami от Yeah Yellow crew/ Франция споделиха знанията си за това, как можеш и от най-основните стъпки и движения в брейка да създадеш свои собствени и оригинални вариации. Sandeep също беше при нас, за да сподели невероятните си умения в попинга. Eви или позната още като Gameovа ни раздвижи с хаус и уакинг уменията си. Маджара от Monstribe crew ни показа как да се бием без да се удряме, със семинра по rocking. През всички тези сезони се случиха още стотици необикновени неща, които биха вдъхновили Лашовски дори. Редом с всички тях през FLAVA HOUSE минаха и един благотворителен базар, две представления на Playback театър „Тук и сега“, заснеха се няколко музикални клипа и десетки танцови, както и се осъществи летен танцов лагер – FLAVA HOUSE SUMMER DANCE CAMP 2015. Най-важното е, че през всичко това научихме много, видяхме много, дадохме много и бяхме много повече заедно.

Сезон 4: is coming

Това, което предстои ще надскочи всичко случило се до момента в къщата. FLAVA HOUSE разраства своя график с нови и дългоочаквани занимания. Приготвили сме много танци, но и много приключения и предизвикателства покрай тях. Преподавателите са заредили уменията и идеите си на 1000 % и са готови да се раздадат във ваше име и в името на вашите умения.

Уважаеми, съвсем скоро имате възможност да станете участници в:

СEЗОН 4 –  ВРЕМЕ Е ЗА МАШИНИ

На 14.09.2015, от 19:00 часа във FLAVA HOUSE, ул. „Цар Симеон“ 70. 

Be there and be prepared!

Flava House Back Flyer100x210-01-01.png

Умението да умееш!

Виждам, че вече предпочитате пейката пред входа на виртуалния ни блоК. Разбирам ви, времето показа слънчевата си страна и пролетта отдавна тича около нас, в стремежа си да стигне и да предаде щафетата на лятото. Така че уважаеми, постойте там и съберете топлина за по-студените сезони, докато черпите вкусовите си рецептори със сладък лед. 

За да се постарая идилията ви да е пълна, съм заредила радио точката на следващия линк. Пуснете я, настанете се удобно, а аз ще ви разкажа за един човек, който винаги е бил рамо до рамо с нас  и има умението да събере пролетта, лятото, есента, зимата и още хиляди неща в колекция.

В града, който аз наричам запечатана фотография от друга цивилизация, Пловдив се е родил един чудак. Не съм го познавала по времето, когато е сменял първите си зъби, но определено особата му притежава симптоми, характеризиращи вундеркинд.  Та, този въпросен мъж – чудо, не подозирайки дори за това, се е принтирал перманентно върху тъпанчетата в ушите ми, с колаборацията между български фолклор и брейк бийтове. Предполагам, че от сегашна гледана точка ще си кажете, нищо особено, вече всички го правят, но въпросът е не какво се прави, а как е направено. Когато имаш уменията, въпросът „КАК“ не е на дневен ред, просто го правиш и то просто ти се получава... за тези симптоми стана на въпрос в горните редове.

Само и единствено по този начин мога да анонсирам Стефан Колев – Skill, като кажа, че псевдонимът му е точно подбран, защото няма нещо, което да го опише по-добре от това , че притежава умението да умее! DJ Skill e истинска музикална библиотека, която има мисията не да събира в себе си самата музика, а да събира емоциите, които поражда тя. Именно това е отличителният белег, който носи. Докато се е грижил за нашето забавление в хилядите клубове,  на хилядите партита, на които е бил Disco Joker (в пълния си блясък) той се е свързвал с най-съкровените кътчета на душите ни и е разбирал какво ги кара да се движат и да се отварят към звуците, бийтовете, мелодиите... въобще професионален soulhunter.

Разбира се един такъв чуден човек не може да ограничи дейностите си до една посока. Той е разгърнал отвъд вселенските си способности в дълъг списък , където ще намерите:

  • Рапиране – но не онова, което е лишено от всякакъв смисъл, етика и морал. Точно обратното, в рапът на Skill живее идеята за хип хопът, органичен без пищни украшения и помпозности. Този хип хоп, който сега бива наричан oldschool, този, който аз обаче наричам натурален. За мен той не може да бъде вкаран в категория, като сам по себе си е такава.
  • Радио водещ – от тези, които наистина изпълняват длъжността си – да те водят нанякъде, дори и на цял радио сигнал разстояние.
  • Колекционер на винили – за да ви обясня до къде се е разпростряла колекционерската му способност ще ви помоля да се сетите за библиотеката в прокълнатия замък от „Красавицата и звяра“ и да замените книгите с плочи. Не вярвате?! Значи е време да посетите Домъ на плочата "Soul Searchin'.
  • Дилър – На музика разбира се! Още от началото на 90-те, Skill ни снабдява с фънк, соул, хип хоп, брейк бийтове, българска естрада и още милиони неща, които да ни пристрастят към стойностната музика.

Най –чудното в г-н Колев обаче е сърцето му - по-голямо от планета и по-отворено от бездна. Не зная къде го е побрал и не се интересувам от това, важното е, че който го познава го е усетил. За това съм късметлийка, а щом прочетохте резюмираната му история, такива сте и вие.

Уважаеми, от адмирации към Skill и страстта му към музиката, ви черпя с още един музикален сладолед, с който да приветствате идващото лято.

https://funkyskill.bandcamp.com/album/balkanton-mix-1963-1969-pt-1

Искрено ваш,

Домоуправителят М.М.

Две години пълноценен живот!

Честита баба Марта! Бъдете силни и червени, като бушуващата кръв във вените ви и с бели и чисти души. Добре сте ми дошли на гости, точно в този ден, защото освен, че ще ви вържа по една виртуална мартеница, ще ви почерпя и с добра новина.

Къщата, която се намира на втория етаж в нашия блоК, става на 2 години. Честит рожден ден, Flava House! Пожелаваме ТИ най-вече да си пълна с хора, които да износват пода ти от танци, да огласят съблекалните със смях, да ти помагат, когато имаш нужда от почистване и закърпване и най-вече да те приемат за дом на техните хобита, страсти, вдъхновения и мечти!

hip hop class

Да си кажем право, 2 години не са много време, даже минават за един миг и всичко ти се струва все едно е било вчера. И в мен има едно такова остатъчно чувство… Сякаш вчера боядисвахме гредите, сякаш вчера с Трансформаторите сглобявахме пода, сякаш вчера Four Plus рисуваха графитите и сякаш вчера на къщата ѝ бе дадено име и стартира „животът ѝ“. Наистина 2 години не са много време, но не са и никак малко, когато всяка една минута е от значение.

Flava House

За този период, Flava House мина през много неща. Гордо заявяваме, че две наистина студени зими връхлетяха през вратите ѝ, но тя успя да ни сгрее. За тези 2 години се случиха стотици паметни събития. Репетициите на два спектакъла, бяха отразени в огледалата ѝ. Заснеха се безброй музикални и танцувални клипове. Проведоха се десетки семинари, които нахраниха умовете ни със знания. Имаше и две представления на Playback театър, които искрено ни разсмяха, разплакаха и вдъхновиха. Състояха се много танцови битки, но всичките водени от приятелски чувства. Къщата на вкуса успя да побере (буквално) и две незабравими коледни представления, в които всички нейни ученици и преподаватели показаха смисъла от съществуването ѝ. Имаше и няколко прожекции, чиито цели бяха да пазят хип хоп наследството живо. За 2 години в нея се събраха толкова часа музика, колкото, ако бихме могли да ги обърнем в енергия, ще захраним  цял един град.

Flava House

Въобще случиха се всякакви събития, някои трудни и тежки за приемане, но повечето  прекрасни, за които си заслужава да се разказва и да влязат в мемоарите на вкусната къща. Най-хубавото беше, че всички мигове бяха споделени с истински приятели. За това поздравления за рождения ден, трябва да приемат именно те:

Костадин Екзаров, Боян Пехливанов, Яница Станкева, Sleepwalkingz Crew, Pop&Roll crew, Рафи Бохосян, Skywalkers, Dem Divas, съвременната фея – Цветина Матова, най-отдаденият в брейк школата - Емо,  групата по хип хоп на Катето, групите по хип хоп на Яни, групите по брейк на Екзарка, групите по хаус и уакинг на Ели, групата по локинг на Камиша, първият попинг ученик Иван Гечев, децата и техните прекрасни родители и всички останали, които сте оставили своите отпечатъци в къщата. Аз ви поздравявам и ви благодаря!

Flava House Kids

Миналата година един човек си пожела Flava House да стане институция, това все още не  се е случило, но явно пътят е правилен, защото и самият Buddha Stretch каза: „На място като това, живее истинският хип хоп!“. Така че целта е близо, важното е, каквото и да правим, да го правим с вкус!

Flava House

Искрено ваш,

Домоуправителят М.М.